Det är nu många nya som hittat hit till svampguiden och som vill lära sig mer. Har sett att några i höst “tror” att de äter rätt sort. Blir då orolig så här är lite för er att tänka på:
# Ät ALDRIG en svamp du inte är säker på.
# Kolla ALLTID upp namnförslagen du får för att själv avgöra om det verkligen är den du har plockat.
# Även svamp har ett bäst före datum så var noga med vilka som plockas och vilka som får stå kvar.
För att underlätta identifiering för de på guiden som ger namnförslag, tänk då på:
# Ta kort med BRA skärpa, ljus och rätt färg. Inga suddiga och mörka bilder.
# Fotografera hela svampen, även den del som finns nere i jorden.
# Hur/var växer svampen, (mossa,gräs,stubbar)? Vilka träd och buskar finns i närheten?
# Hur luktar och smakar svampen? Vid provsmak, ta en liten bit av den råa svampen- tugga på den och spotta ut allt. För att vara extra försiktig, vänta med provsmak tills svampen är mer identifierad så du inte behöver provsmaka ngn som är giftig.
Om jag glömt ngt som underlättar ännu mer hoppas jag att fler vill lägga till det.
Lycka till i svampskogen och var försiktiga. Tänk på att det är bättre att må bra utan svamp än att må dåligt av att äta giftig svamp.
Tyvärr, läser inte dem som borde läsa det här,här(vart lite konstig mening,förlåt kontapel X).Borde vara lika självklart för staten att upplysa om farorna i skogen,åtminstone i rent samhällsekonomiskt syfte, sjukvård och diverse polisinsatser är oftast ganska kostsamma.Vi har inte samma kunskap om naturen idag om man jämför med tidigare generationer men vi har ett alldeles för stort ego och när egot blir för stort och kunskapen är minimal då går det ganska ofta käpprätt…..! Istället för massa annan propaganda från ministeriet så borde dem börja bedriva lite “back to basic” information,så att människor,framförallt framtida generationer, kan lära sig hur man njuter och hanterar “det vilda”. Tack för ordet herr talkvinna-)
Tack allihop:)
Glöm bara inte att ge er själva en klapp på axeln. Allt det jag skrev har jag själv lärt mig här på forumet. Var också en vanlig “kantarellplockare” för några år sedan som ville lära mig nya matsvampar. Tog däremot lång tid innan jag kände mig tillräckligt säker för att provsmaka ngt nytt.
Helena A och om ngn annan vill:
Självklart får texten kopieras, bara bra ifall fler lär sig hur viktigt det är att vara säker på det man plockar:)
Kompletterar tråden med Naturhistoriska riksmuseets “Några vanliga missuppfattningar om giftsvampar”:
Passar på att även lägga in länk till tips & råd för plockning, rensning och konservering av svamp här ifrån guiden.
http://svampguiden.com/tips.asp
Till er som är nya, tänk på att hålla isär för er kända matsvampar med de nya ni vill lära er. De nya bör ni vänta med att rensa tills ni fått dom identifierade. Kan hända att ni behöver ta nya kort eller kolla upp viktiga detaljer som ni annars missar vid rensning i skogen.
Än en gång Lycka till:)
Boman, okunskapen kan kanske bero på att barnen i dagens skola inte får den informationen om naturen (och då menar jag inte ämnet naturkunskap) som jag/vi fick. Då fick jag lära mig (i korthet) att alla vita svampar i princip är dödligt giftiga och röda flugsvampar kan man på sin höjd titta på. Svampar som går att plocka och äta är kantareller och Karl Johan, resterande lämnas till dem som är experter!!!!
Detta enkla budskap för att undvika förgiftningar mm har i alla fall inte mina barn fått lära sig (de gick i grundskola fram till 2004).
Jamen nu är det ju inte bara barn som visar sig okunniga på denna “site”. Hos många äldre har intresset vuxit fram på äldre dar, så även hos mig och jag har lärt mig ganska mycket, genom böcker, på guiden och av mer erfarna plockare. Skulle aldrig vilja vara ung idag…
Det är vuxna jag möter, äldre än jag. Skillnaden tror jag handlar mycket om att många nu ger sig ut i skogarna utan att ha erfarenheten av det från barndomen. Skolan är delvis skyldig men ansvaret ligger väl ändå på föräldrarna att lära sina små om farorna. Skogen var ju “ointressant” och allt annat än hipp, länge. Sen litar många på det som stått i tidningar eller sagts i Tv, helt utan urskiljning. Och där vet vi ju att det är ofta fel, amatörer pratar om saker de inte vet så mycket om, men som kändisar låter de trovärdiga.
Jag har en känsla av att förmedling av svampkunskap i skolan/förskolan både är och har varit lika lokalt förekommande som regnskurar.
Alltså helt beroende på om det har råkat finnas lärare med tillräckligt intresse och tillräcklig kunskap för att ta upp sånt med barnen.
Det var inte bättre förr, snarare var det många fler förr som aldrig skulle kommit på tanken att överhuvudtaget äta svamp.
Att så många okunniga ger sig ut nu, kanske delvis kan skyllas på mängden av vällovliga tidningsreportage om all mat som finns att hämta i skogen.
Även om tidningsartiklarna innehåller bra information och varningar för giftsvampar, finns det alltid folk som aldrig orkar läsa mer än rubrikerna (och möjligen några rader till..) och folk som inte förstår det dom läser. Men det finns förstås de som aldrig läser tidningar, utan bara hört andras skryt om svampplockning. Jag tror trots allt att det är den sistnämnda kategorin som är mest illa ute.
Det är en avgrundsdjup skillnad i hur man ser på svamp i Sverige och i Finland. Här har man sett dem som något man inte äter, hellre bark då. Även om svampen har bättre näringsvärde så har man ratat den. Vi finnar har alltid ätit svamp, för mat och njutning. Och vi lär oss om svamp som barn redan. Vad som är mat och vad som är gift.
Lite sånt har jag förmedlat till mina scoutbarn och min egen ättling. Som fö plockar själv trots sina unga år.
Bra råd!
Tack Klas J, fast jag vet ändå inte om jag vågar följa dom… :-/
Verkar som att det börjar komma upp lite svamp ute i skogarna så höjer upp tråden i år igen:) För er som är nya, tänk på att det är bättre att verkligen lära sig en ny art ordentligt innan ni äter den än att chansa på ngn ni tror är rätt.
Det finns många arter som går att förväxla med giftiga svampar och då kan det vara bra att även leta efter förväxlingsarten så ni själva kan se vad som skiljer dom åt.
Lycka till!
Ett tips när du är i skogen och plockar och hittar gamla kantareller som ej går att äta,plocka dem och lägg dem på ett nytt ställe,du ska se att efter några år så har du utökat dina svampplatser betydligt.
Jag har många belägg för den spridningen efter 30 års plockande,även djur sprider sporer och på så vis kommer det nya fruktkroppar också.
Även om man slänger renset i naturen det måste vara delar av hatten,(där finns sporerna) så kommer det nya fruktkroppar.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.