0 1755 visningar

12 svar

Ostronskivling?

Linda Bröms

31 okt 2011 kl. 12:32

En grupp svampar som ser ut så här växer i en park i centrala Stockholm.Största svampen är ca 35 cm i diameter. Växer i gräset på gammalt förmultnat trä som knappt syns. Törs jag äta??

0

Bo E

31 okt 2011 kl. 13:11

så¨vitt jag kan se har du helt rätt

hur aptitligt det är att äta svamp som växer i centrala Stockholm avgör du nog bäst själv som sett platsen

0

klas jaederfeldt

31 okt 2011 kl. 13:28

det är inte så farligt att äta svamp i sthlm, kan man andas in luften så kan man säkert någon gång då å då äta svamp som vuxit där

0

Bo E

31 okt 2011 kl. 13:38

jo det har jag oxå tänkt och släppt lite på regelverket

förr höll jag hårt på minst 50 m från motortrafik

men enligt nya rön lär ju föroreningarna gå ut via matsmältningen

det kan ändå kännas oaptitligt om det är dammiga svampar i trafikmiljöer tycker jag…

0

Tina Nordberg

31 okt 2011 kl. 13:45

Så där fina svampar skulle ha svårt att låta stå kvar.Som sagts redan har man andats in luften….

0

Maric // Arlanda

31 okt 2011 kl. 14:04

Wow, så fina. Konstverk.

0

Linda B

31 okt 2011 kl. 17:40

Tack för era svar och kul med en mini-debatt! Vad jag förstår anser ni att det är ostronmussling/skivling och att den är ätlig.
I så fall kan jag lugna BoE med att svamparna inte är det minsta dammiga utan fräscha som nyponrosor. De plockas i morgon bitti!

0

"JAS" Helsingborg

31 okt 2011 kl. 20:06

Ostronmussling kan odlas för att rena förorenad mark och den bryter ner alla gifter till ofarligheter. Googla på den och du hittar mycket intressant. Hårdstekt, sedan gräddstuvad med mycket dill, sedan på rostat bröd, en av mina favoriter:)
I Asinen anses den mycket nyttig och hälsofrämjande, tar ner kolesterolhalten bla.
Använd inte för grova svampar eller delar, om de är sega kan du torka dem och köra dem i mixern så får du ett mycket bra svampmjöl att använda som krydda:)

0

"JAS" Helsingborg

31 okt 2011 kl. 20:11

Du kan kolla här om inte annat:)
http://www.youtube.com/watch?v=XI5frPV58tY

0

Linda B

31 okt 2011 kl. 22:24

Bra tips om svampmjöl - jättebra att smaksätta olika rätter med. Intressant detta med rening och nedbrytning av gifter. De ansamlas inte i svamparna då?
Trots att jag plockat mycket svamp under åren har jag aldrig träffat på den här arten förut - hur växer den “normalt”?

0

Bo E

1 nov 2011 kl. 12:19

jag har mest träffat på den växande på stammar eller stubbar av mer eller mindre murkna äldre lövträd

dina växer kanske på rötter av något större lövträd
?

0

"JAS" Helsingborg

1 nov 2011 kl. 22:08

Jag hittar dem på högstubbar och lågor även på halvdöda träd av pil, bok, alm och rönn här i mina trakter, de finns oxå på björk lite vanligare norröver. De som växer på pil har en fantastisk arom absolut de godaste.

0

"JAS" Helsingborg

1 nov 2011 kl. 22:16

bilder

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?