0 2691 visningar

16 svar

krustader!

Bo Reyer

3 jan 2009 kl. 17:32

Blev vansinnigt sugen på krustader till kvällen, men mitt gamla recept som jag inte använt på ca 20 år har förkommit. Om någon har ett pålitligt recept är jag tacksam! Tack på förhand!

0

Meriona, Trollhättan

3 jan 2009 kl. 17:53

Mums det var längesen! Men jag har tyvärr bara köpt färdiga. Har du inte någon ICA i närheten? Så får du ditt lystmäte tillgodosett ikväll iallafall?

0

Norma

3 jan 2009 kl. 18:43

Smördeg (grundrecept)
1 Deg

4 dl Vetemjöl; ev något mer
1 1/4 dl Vatten
2 tsk Ättikssprit
200 g Margarin

En smördeg ska vara frasig, bladig eller skivig.

Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur.

Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vattnet och ättikan samt knappt 1/4 av matfettet. Arbeta ihop detta till en deg. Forma den till en rund boll och låt den vila 15 inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.

Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, ca
20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva matfettet och lägg på det. Vik degen så att hörnen möts och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner. Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara kvadratisk, ca 30x30 cm. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs i 90° vinkel mot förra vikningen, min anm.) och låt den vila på kall plats minst 15 minuter.

Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter. Upprepa kavling och vikning ännu en gång.

Nu är degen klar för utbakning.

Tips:

Lägg vid utbakningen ev restbitar ovanpå varandra.

Knåda aldrig smördeg.

Lägg alltid smördegskakor på fettfri plåt, helst sköljd med kallt vatten. Låt den utbakade degen vila på plåten minst 10 minuter innan den gräddas så behåller den formen. Grädda smördegsbakelser mitt i ugnen. Tid och temperatur är beroende av degens tjocklek.

0

BirgittaD

3 jan 2009 kl. 19:18

Oj det finns faktiskt färdig smördeg att köpa, blir kanonbra.

0

Bo Reyer

3 jan 2009 kl. 20:22

Tack för era tips, men jag var närmast ute efter den smet som man friterar med krustadjärn. Hittade ett recept på nätet men det var ett rent helvete och många svodomar för att få smeten att fästa på järnet!

0

Meriona, Trollhättan

3 jan 2009 kl. 21:15

Ja där ser du! Varför åbäka sig när det finns färdigt att köpa?
:D

0

Helena i Lund

3 jan 2009 kl. 23:25

Jag tänkte som du Bo, krustader friteras i kokosfett eller ister, de görs inte av smördeg! Jag använder ett recept som min farmor kokte struvor av, krustaderna blir otroligt spröda och goda!
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
2 ägg
1 nypa salt

Rör ihop till en slät smet. Hetta upp kokosfett eller ister till ca 185 grader. Använd gärna en lite smalare kastrull. GLÖM INTE HA LOCKET LIGGANDE VID SIDAN OM FETTET TAR ELD!! (Riktat till friteringsovana forumister…)
Hetta upp krustadjärnet i fettet, doppa ner i smeten, och fritera tills krustaden är guldbrun. Lossa försiktigt krustaden med hjälp av en gaffel, låt rinna av på hushållspapper. Värm järnet igen i fettet innan du doppar det i smeten, för att koka i oljan, osv osv! Denna satsen ger ca 40 krustader, men eftersom minst hälften brukar gå sönder, är det inte lönt att minska mängden smet. Lycka till!

0

Peter, Linköping

4 jan 2009 kl. 11:20

Nu måste jag skaffa mig ett krustadjärn!

0

Helena i Lund

4 jan 2009 kl. 12:12

Jag har gamla ärvda krustad- och struvjärn. Det är inte ofta dom kommer fram, men när jag väl sätter igång är det himla kul! Jag slår vad med mej själv om krustaden ska hålla eller gå sönder. Jag vinner alltid! ;)

0

Pita

4 jan 2009 kl. 17:37

Hej på er alla.
Jag skulle vilja gå ett steg till, på lathetens stegen, det finns färdiga krustader att köpa.
god fortsättning på er.

0

Peter, Linköping

4 jan 2009 kl. 18:35

Kan man inte dessutom hyra in nån som kan äta dem åt en? : )

0

Helena i Lund

4 jan 2009 kl. 18:47

Hehehehe Peter…. Vissa göre sig besvär, andra icke! Har du hittat krustadjärn ännu? Kom att tänka på finare bjudningar hos min farmor och farfar, (det låter som om det var på 1800talet!! Det var i mitten på 70-talet:)) Då var det ofta krustader med stuvning av kalvbräss, räkor och sparris… för jäkla gott! Som liten tränades jag på att helt hoppa över prinskorvar, ris a la malta o annat trams, far viskade i örat “Gå direkt på den rökta ålen, sen gå vidare på den färskrökta laxen och lammfiolen, och har du plats kvar finns det roquefortost”. Kors då, det ena barndomsminnet efter det andra bara bubblar upp!?!

0

Bo Reyer

4 jan 2009 kl. 19:21

Jag är fullständigt medveten om att det finns färdiga krustader, men när de är slutsålda i alla butiker får man ta saken i egna händer. (jag syftar på krustadjärnet).

0

Helena i Lund

4 jan 2009 kl. 19:36

Det finns sämre saker att ta i egna händer än ett krustadjärn! Ja bättre också för den delen….

0

Peter, Linköping

5 jan 2009 kl. 17:48

Jag gissar att krustadjärn inte tillverkas längre, får kanske leta på loppisar eller tradera.

Krustader med kalvbräss…mmm… Jag skall fylla mina med sandsopp!

0

Bo Reyer

5 jan 2009 kl. 20:17

Peter! Leta efter struvjärn istället. Om du har tur får du krustadjärnet på köpet.

0

Stefan

6 jul 2009 kl. 20:26

Var köper man krustadjärn? Jag skulle vilja köpa ett till min älskade sambo som snart fyller 40 år. Han har ett struvjärn och de smakar så gott till jul. Vi tog båten till Grönsöö slott på försommaren vilket varmt rekommenderas och där i köksuställningen fanns ett krustadjärn som jag tror skulle uppskattas.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?