Bilder och beskrivningar av våra bästa matsvampar...
Läs eller lämna svamprapporter...
Diskutera svamp...
Läs eller lämna bästa svamprecepten...
Sök efter svampar i databasen...
Lär känna de farligaste giftsvamparna...
Ordlista...
Information om SvampGuiden
Länkar till andra svampsidor



svampguiden

Svamptork finns att köpa på svamping.se

Rädda gammelskogen!

Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan.

Svampguiden för din smartphone
Available in Windows Phone Store Available in Android Market

Information om giftsvampar på 24 olika språk! Information om giftsvampar på 24 olika språk!

Menyse.com - Den användarvänliga kokboken

Vad är Allemansrätten?

 

 

196 st besökare just nu
 Forum/Frågor & svar
[ Visa endast svarsrubriker ]
Förvällning av kantareller
Varför skall man förvälla kantareller? De är ju ätliga som de är efter rensning varför jag tycker att det skulle vara ok att frysa in dom som dom är. Är hållbarheten längre i frysen om man förväller dom?
Är en nybörjare på det här med svamp varför jag är lite osäker på vissa saker som just detta med förvällning.

/Anne Nyholm2009-07-24 21:02:52

Förvällning av kantareller
En del kantareller blir beska av att direktinfrysas. Kanske beror på jordmånen de vuxit i eller på hur de tinas upp/tillagas, men det är pga risken för beskhet som man brukar rekommendera förvällning först.

/buffy2009-07-24 21:13:45

Förvällning av kantareller
Blöt svamp har en tendens att frysa sönder och bli mosig. Förväller man den så får man ut den ur frysen mer eller mindre i det skick som man stoppade in den i.

Svart trumpet fryser jag in direkt. Har gjort lite mer experiment med direktinfryst svamp som jag får återkomma om.

Använd inget fett vid förvällningen. Låg medeltemp och något drag med saltkvarnen så att vätskandet kommer igång.

/Peter, Linköping2009-07-25 08:40:57

Förvällning av kantareller
Jag för min del, utan att ha vetenskapliga belägg för det, fryser in små fina exemplar som de är, steker dem sedan i smör på rätt hög värme direkt ur frysen. Blir jättefina! De större och inte så vackra får koka ned i sin egen vätska,alltså inte förvällas som ju är att koka av i vatten, så tar de mindre plats i en överfylld frys. Packar dem i mostråg(avsedda för korvmojjen) och sedan i fryspåse. Det blir finfina block, lätta att stapla.

Inte för att vara messersmith utan för att undvika missförstånd, se nedan.
Ur Matordlistan:
Blanchera - förvälla. Att koka upp exempelvis grönsaker i lättsaltat vatten och därefter spola dem med kallt vatten. Uttrycket används också när man enbart häller kokande vatten över råvaror. När det gäller svamp talar man ofta om att förvälla. Då är det viktigt att vattnet slås bort, eftersom det kan innehålla starka smaker och gifter.

/Boman2009-07-25 09:52:18

Förvällning av kantareller
Kantareller kan som sagt bli lite beska,har direkt fryst Karl Johan med framgån!!
Styckfrysit dom små kallarna samt skivat dom större på en bakplåt under några timmar sen lagt dom i burkar och det blir kanongott

/Rauli2009-07-25 10:40:36

Boman
Jag skall göra som du, testa att styckefrysa kantareller på plåt först. Anledningen till att jag inte gjorde det förra året var att jag knappt hittade några, de gick åt innan jag ens kom på tanken att frysa in dem.

KJ funkar bra att frysa in direkt, men konsistensen bevaras inte.

/Peter, Linköping2009-07-25 15:58:11

Boman
Nu är det gjort. Små, friska exemplar fick ligga i kylskåpet några dagar för att torka ut lite, sedan styckefrös jag dem på plåt några timmar innan de åkte ner i frysförpackning.

Det skall bli spännande att se hur det blir framöver.

Kanske skulle de tjäna på glasering med vatten innan infrysning? Så som man gör med grönsaker.

/Peter, Linköping2009-07-26 18:24:17

Förvällning av kantareller
Jag har fryst in både gula och trattkantareller i flera år utan att förvälla innan och det har inte varit något fel på smaken.

/Ida2009-07-27 15:21:10

Förvällning av kantareller
Alla pratar om att förvälla, men hur gör man.??
Ska man koka upp vatten så det täcker svampen och koka,,,,hur länge ???
Sitter här med en kasse nyplockad e och rensade trattisar som jag vill stoppa i frysen.

/Anette2009-11-02 14:03:15

Förvällning av kantareller
Man lägger svampen i en kastrull, slår i en bottenskyla vatten (så att det inte bränns), och låter sedan svampen "koka ner" i sitt eget spad som bildas vid upphettningen.
Ta gärna en slev och ta av skummet som bildas i början, då får Du med det skräp som eventuellt finns.
Lycka till!

/Kerstin, Lindome2009-11-02 14:33:10

Förvällning av kantareller
Tack snälla Kerstin, ska genast sätta igång :)

/Anette2009-11-02 16:27:24

Förvällning av kantareller
Trattkantareller går fint att bara stoppa in i frysen i plastpåse dvs om man har plats.

/Draken2009-11-02 17:22:58

[ << TILLBAKA ]
*Signaturer med asterisk indikerar att personen är verifierat svampkunnig. OBS! Artbestämning efter bilder är ofta omöjligt utan en närmare undersökning, även om bedömningen är gjord av en verifierat svampkunnig person. Ät aldrig en svamp som du inte med 100% säkerhet vet är en matsvamp! SvampGuiden tar inget ansvar om du skulle råka ut för en svampförgiftning p.g.a. felaktigt förekommande uppgifter. Läs mer.
  © SvampGuiden 1997- 2014  [login]